Blog

Haaien: De Klok Tikt ... Uitsterven Is Geen Optie!

Haaien: De klok tikt ... Uitsterven is geen optie!

Sharks in Peril

We vissen alle haaien uit de oceaan. Als een duiker en een wereldburger die lokaal handelt, kun je een cruciale rol spelen bij het redden van haaien. Dit is de reden waarom uw acties om haaien te beschermen zo belangrijk zijn: bijna een op de vijf haaiensoorten is door IUCN (International Union for Conservation of Nature) geclassificeerd als met uitsterven bedreigd. Dat omvat zelfs honderden soorten (bijna de helft van alle haaien) waarvan de populatiestatus niet kan worden beoordeeld vanwege een gebrek aan informatie. Wetenschappers waarschuwen dat in werkelijkheid een derde van de haaien mogelijk al wordt bedreigd. Waarom maken we ons zorgen over haaienpopulaties? Een gezonde en overvloedige oceaan is afhankelijk van roofdieren zoals haaien die ecosystemen in evenwicht houden. En levende haaien voeden lokale economieën in plaatsen als Palau waar haaien naar schatting $ 18 miljoen per jaar opleveren via duiktoerisme.

Ze kunnen de oceaan regeren, maar haaien zijn kwetsbaar

.

Ze groeien langzaam, produceren weinig jongen en zijn als zodanig extreem vatbaar voor overexploitatie.

Overbevissing drijft haaien naar de rand - met veel populaties met 80 procent. Tientallen miljoenen worden elk jaar gedood voor hun vlees, vinnen, lever en andere producten.

Bijvangst - of incidenteel haaien vangen tijdens het vissen op andere commerciële soorten - vormt een belangrijke bedreiging voor haaien. Tegelijkertijd vervagen nieuwe markten voor haaienproducten de grens tussen gerichte en accidentele vangsten.

Vinnen - Haaienvinnen kosten meestal een veel hogere prijs dan haaienvlees, wat een economische stimulans vormt voor de verspillende en onverdedigbare praktijk van "vinnen" (het verwijderen van haaienvinnen en het weggooien van de nog levende haai op zee). Vinnen wordt vaak geassocieerd met overbevissing van haaien, vooral omdat het houden van alleen de vinnen de visser in staat stelt om veel meer haaien te doden tijdens een reis dan wanneer ze het hele dier terug moeten brengen.

Het vissen op haaien blijft grotendeels ongereguleerd in het grootste deel van de oceaan ter wereld. Het verbieden van verbodsbepalingen, zoals de EU-voorschriften voor vinnen, zijn beladen met mazen. De handel in slechts drie haaiensoorten - basking, grote witte en walvis - is gereguleerd door het Verdrag inzake de internationale handel in bedreigde soorten (CITES).

shark.jpg