PADI – DIVEMASTER

GoPRO_col

De Padi Divemaster cursus is de eerste professionele opleiding die een duiker kan volgen.

In grote lijnen zijn er twee redenen om de cursus te doen:

Om je kennis en duikvaardigheden te verbeteren en / of om ‘er iets mee te gaan doen’, dat wil zeggen helpen bij het lesgeven of werken op een duikbasis in een zonnig land.
Dit verhaal geeft je een beeld van de cursus en van de dingen die je als divemaster kan doen.

Deelnamevoorwaarden

Om te kunnen beginnen aan deze cursus moet je:

 • 40 gelogde duiken hebben
 • Rescue diver zijn
 • 18 jaar of ouder zijn
 • Medisch gekeurd zijn (bewijs niet ouder dan een jaar)
 • Brevet

Om gebrevetteerd te kunnen worden moet je:

 • 60 gelogde duiken hebben
 • Alle cursusonderdelen afgerond hebben
 • Medisch gekeurd zijn (bewijs niet ouder dan een jaar)

Profiel van een divemaster

Een divemaster is een zeer goede duiker met theorie-kennis op instructeursniveau.

Hij is opgeleid om een instructeur tijdens cursussen te assisteren en hij is in staat om de verantwoordelijkheid te nemen over een groep duikers. Goede duikvaardigheden alleen zijn dus niet voldoende: Andere eigenschappen zoals sociale vaardigheden, organisatievermogen, houding & verantwoordelijkheidsgevoel zijn minstens net zo belangrijk! Hou hier rekening mee als je erover denkt om divemaster te worden: Kan je en (vooral) wil je de rol van divemaster vervullen? Als je het eenmaal bent zullen andere duikers je altijd de voorbeeldfunctie toebedelen.

Wat kan je verwachten als divemaster?

Op de eerste plaats: Veel duiken. Tijdens het assisteren bij cursussen zal je je eigen duikvaardigheden perfectioneren en natuurlijk de allerleukste mensen leren kennen. Je zal niet meer als een cursist behandeld worden, maar eerder als een collega. Als lid van het instructieteam zal je kennis overdragen, actief meedenken bij de planning, hard werken bij de uitvoering en veel waardering krijgen van cursisten als je het goed doet. Met name dit laatste is de voornaamste drijfveer voor veel divemasters.

Wat mag een gebrevetteerde divemaster doen?

Een divemaster met een actief lidmaatschap van Padi en een verzekering mag:

 • Assisteren tijdens cursussen
 • Diverse (onderdelen van) cursussen zelfstandig of onder toezicht geven
 • Duiken begeleiden

Als dit je aardig in de oren klinkt, lees dan verder om te zien wat je ervoor moet doen.

Cursusoverzicht

De cursus is verdeeld in een aantal delen.

Watervaardigheden

Duikvaardigheden: Hier leer hoe je alle oefeningen van de Open Water cursus kan demonstreren aan nieuwe duikers.
Rescue evaluatie: Individueel mag je het slotscenario van de rescue cursus uitvoeren, dus een patient opsporen, omhoog halen, verslepen en uitkleden, uit het water halen en verzorgen.
Stresstest: Met een medecursist alle apparatuur verwisselen onderwater terwijl je aan het buddy-breathen bent.
Zwemvaardigheden: 400 meter zwemmen, 800 meter snorkelen, 100 meter vermoeide duiker duwen / trekken en 15 minuten watertrappelen

Theorie

De theorie is er op gericht om je kennisniveau gelijk te maken aan dat van een instructeur, zodat je antwoord kan geven op vragen van leerlingen. Je krijgt twee boeken, het Divemastermanual en het Duikkennis Werkboek.

Daarnaast wordt het aanbevolen de Encyclopie, “het Wheel en de Instructeursmanual” in je bezit te krijgen.

Er zijn een aantal lessen waarin de Divemaster video wordt getoond en waarin de stof wordt besproken. Een groot deel zal je door zelfstudie leren in je eigen tempo. Als je er klaar voor bent, toetsen we je kennis met een examen.

Praktijk

Onderwaterkaart & Noodassistentieplan Je maakt zelfstandig een Noodassistentieplan en een Onderwaterkaart van een aangewezen duikgebied. Het eindresultaat moet een aantal pagina’s omvatten, met daarin alle noodzakelijke en handige informatie voor een duiker die nog nooit in dat gebied heeft gedoken.
Stage Tijdens de stageperiode doe je ervaring op met het assisteren bij en organiseren van cursussen met echte leerlingen. In eerste instantie zal je voornamelijk observeren en helpen met logistieke zaken, maar geleidelijk aan krijg je meer taken en verantwoordelijkheden. Na iedere les worden je vorderingen en prestaties besproken en bekijken we welke punten je kan verbeteren. De stage bestaat uit minimaal 5 zwembadlessen en 6 buitenwater duiken. Verder ga je ook een duikdag voor gebrevetteerde duikers organiseren en begeleiden.
PRIJS € 425,- (Exclusief PADI kosten en lesmaterialen)